Tibb elmləri namizədi, terapevt Svetlana Artemova RBC Life-a müsahibəsində qırmızı kürünün yüksək kalorili olmasından danışıb.
Heftelik.az-ın məlumatına görə, həkim deyib ki, qırmızı kürünün 100 q məhsuluna 270 kkal var.
Həkim əlavə edib ki, bir çoxlarının sevdiyi ləzzətdə həm də çoxlu natrium var. (duz emalına görə) Bu, yüksək təzyiq, böyrək xəstəliyi və yüksək xolesterini olan insanların sağlamlığına zərər verə bilər. Bir xörək qaşığı qızılbalıq kürüsü gündəlik natrium dəyərinin 13%-ni ehtiva edir.
Qırmızı kürü yüksək protein və yağ tərkibi ilə zəngin, karbohidratları az olan təbii balıq məhsuludur. Qırmızı kürünün tərkibinə qızılbalıq kürüsü (adətən çəhrayı qızılbalıq, xum qızılbalığı və alabalıq) daxildir.
Doktor Artemova deyib ki, hər gün kürü yemək olmaz. Həmçinin istehsalçını diqqətlə seçmək lazımdır: Tərkibdə duz və konservantlar nə qədər az olsa, kürü daha sağlam olar. Yanlış emal edilmiş qırmızı kürü qida zəhərlənməsinə səbəb ola bilər. Buna görə məhsulu yalnız etibarlı təchizatçılardan almaq lazımdır. Məhsulun son istifadə tarixinə və saxlama şərtlərinə diqqət yetirməlisiniz.
Sui-istifadə edilmədikdə, kürü sağlamlığa zərər vermir.
Digər həkim, terapevt Sofya Xasievanın sözlərinə görə, qırmızı kürü aşağıdakı hallarda zərər verə bilər:
məhsul məsuliyyətsiz bir istehsalçıdan alınıb (bu, təəssüf ki, tez-tez olur);
saxlama şərtləri pozulur;
“Ona görə də biz kürünü yalnız orijinal qablaşdırmada almaq, açıq bankanı istehsalçının göstərdiyi müddətdən çox olmayaraq soyuducuda saxlayırıq və gündə iki-üç xörək qaşığından çox olmayaraq istehlak edirik. Tərkibində “konservant” sözünün olması sizi qorxmamalıdır: vicdanlı istehsalçılar icazə verilən miqdarda zərərsiz konservantlardan və xörək duzundan istifadə edirlər. Əgər “konservantlar olmadan” kürü istəyirsinizsə, duzlu dondurulmuş kürüyə üstünlük verməlisiniz. Həm də unutmayın ki, yüksək keyfiyyətli qırmızı kürü ucuz ola bilməz”, – Xasiyeva vurğulayıb.